Byta elbolag

När du har hittat ett riktigt lågt elpris är det dags att byta elbolag. Många tror att det är krångligt och omständigt att byta elbolag, det är därför det är så många som behåller sina gamla oförmånliga elavtal fast de borde ha bytt elbolag för länge sedan, men det är faktiskt inte alls svårt som du nu kommer att se.

Så byter du elbolag

  • Plocka fram ditt elavtal eller din senaste elräkning och kolla när bindningstiden löper ut om du har ett bundet elavtal. Om du bryter ett bundet elavtal får du betala en mindre trevlig straffavgift, men du tjänar på att göra det ändå om elavtalet är uselt och det är flera år kvar tills elavtalet löper ut. Ett obundet elavtal brukar bara ha en uppsägningstid på 1 månad.
  • Jämför elpriser och bestäm dig också för om du vill ha ett rörligt elpris eller ett fast elpris.
  • När du har hittat ett billigt elpris kontaktar du det nya elbolaget och säger att du vill skaffa ett elavtal hos dem. Det nya elbolaget kommer att be om några uppgifter som har med ditt gamla elbolag att göra och dessa uppgifter hittar du på din senaste elräkning.
  • Efter någon dag får du ett nytt elavtal per post som du skriver under och skickar tillbaka.
  • Ditt nya elbolag kontaktar sedan ditt gamla elbolag och förklarar för dem att du vill byta elbolag och säger upp ditt gamla avtal i ditt ställe.  Du behöver alltså inte göra det själv, vilket är mycket smidigt.

Som du ser är det busenkelt att byta elbolag och kräver inte alls en massa jobb och pappersarbete. Så byt elbolag idag om du är missnöjd med ditt gamla elbolag.